Mari Meszaros

Meszaros, Mari

Black Sheep

 5.670,00

Meszaros, Mari

Trouble

 5.670,00

Meszaros, Mari

Human Rights

 8.050,00

Meszaros, Mari

Windy day

 8.050,00

Met hoeveel toeval worden wij geschapen? Welke invloeden – omstandigheden, genen, gebeurtenissen – boetseren de mens tot de fysieke verschijning en de persoon die hij is? Deze oorsprong te zoeken staat gelijk aan een poging om een kluwe te ontknopen van draden die zo lang zijn als het oneindige verleden. Het werk van Mari Meszaros maakt dit onnavolgbare toeval aanschouwelijk. Ogenschijnlijk kiest zij een concreet uitgangspunt: een fragmentarische gipsafdruk van het menselijk lichaam. Natuurgetrouwer kan het bijna niet, zou men zeggen. Maar dan volgt het proces van de kunstenaar, het kneedbare toeval van half gesmolten glas, de oxiden en effecten die Meszaros er spontaan aan toevoegt.

Het resultaat is in al zijn bizarre fragmentatie de ultieme metafoor van wat de mens is: het enigma van een opgeteld verleden, verklaard of verder gemystificeerd door een scheppende geest en voor eeuwig vastgelegd in een glazen kunstwerk. Toch is het niet de geschiedschrijving die Mari Meszaros beweegt. Haar engagement schuilt in het vereeuwigen van menselijke gevoelens, dicht op de huid en in flarden geïnterpreteerd. Die gevoelens tot objecten verheffen geeft haar de hoop dat ze ook in de toekomst herkend en begrepen zullen worden.

Mari Mezaros studeerde aan de Kunstacademie van Budapest. Zij heeft solo’s en heeft deelgenomen aan groepstentoonstellingen over de gehele wereld. Musea in Europa en de VS hebben werk van haar in hun permanente collecties.