Emile van der Kruk

Kruk, Emile van der

Boom door Hand

 4.200,00

Kruk, Emile van der

Het Nachtkastje

 4.200,00

Kruk, Emile van der

Ik op Stoel

 4.200,00

Kruk, Emile van der

Twee Hazenstruik

 3.800,00

Kruk, Emile van der

De Zonnebloem

 4.200,00

De beeldhouwer Emile van der Kruk werkt met verschillende materialen, maar hout geniet de laatste jaren zijn voorkeur. Het feit dat hout een levend materiaal is dat zijn leven expliciet laat zien middels jaarringen is een bron van inspiratie.

De werken van Emile zijn erg spannend door de combinatie van tegenstrijdigheden. Waar de stijl van de werken uitgesproken robuust en ruw is, zichtbaar met kettingzaag en guts gemaakt, is de voorstelling genuanceerd en welhaast teder. Humor en controversiële onderwerpen worden door hem niet geschuwd. Tegengestelde krachten, het mannelijke en het vrouwelijke, vrolijkheid en ernst, hulpeloze overgave en kracht, drama en humor vormen steeds een eenheid.

Emile creëert een beeld wat recht van voren drie dimensioneel lijkt te zijn maar vanuit een andere hoek weer een andere perspectief geeft, het laat de toeschouwer in verwarring achter. Is het wel een beeldhouwwerk of toch een schilderij? De beelden zijn veelal deels geverfd, maar zo dun dat het pastel lijkt, het accentueert het hout eerder dan dat het verhult..

 

Het werk is gelaagd, eerst zie je het uiterlijk van het beeld, de pure voorstelling. Wat duidelijk wordt is dat het afgebeelde logisch lijkt, maar eigenlijk helemaal niet logisch is, zoals bij de werken van Escher. Vervolgens gaat de spanning spelen tussen materiaal en voorstelling. Geleidelijk geeft dan de compositie zijn geheim prijs, het verhaal wordt duidelijker. Maar ook dit verhaal kent weer zijn lagen, associaties die zich geleidelijk aan de toeschouwers prijs geven.

Emile van der Kruk, 1956, heeft gestudeerd aan de kunstacademies van Rotterdam en Amersfoort. Daarnaast studeerde hij kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Utrecht.

Zijn werk staat in een aantal publieke plaatsen bij gemeentes en in veel privé collecties in Europa. Het museum “Het Depot” heeft werk van Emile in de permanente collectie. Zijn werken zijn verder tentoongesteld in het Singer Museum, Gemeente Museum Kampen, en het Amersfoortse Zonnehof Museum.