Jos Dirix

Dirix, Jos

Grace

 3.600,00

Dirix, Jos

Macha

 3.650,00

Dirix, Jos

Wu Ma

 3.650,00

Dirix, Jos

Uiltje

 1.750,00

Dirix, Jos

Eelder Stiertje

 1.600,00

Elk beeld van Jos Dirix (1958) is het epicentrum van een heftig krachtenveld. De brute kracht van de stier, de levenskracht van het veulen of de extatische kracht van de vrouwenfiguur, welk innerlijke vuur de uitgebeelde wezens ook bezielt, Jos Dirix stolt het in brons. En dat maakt ieder beeld tot een fascinerende momentopname. De beelden van Dirix blijven de energie teruggeven die er is ingelegd. Dat geldt voor de beweging waarin ze gevangen zijn, maar ook voor het uitgegloeide bronsoppervlak. Na het gieten worden de nog hete bronzen in water gedompeld. In het thermisch geweld dat hierop volgt slaat het vuur neer op de giethuid, die vervolgens zo gelaten wordt.
Daardoor lijkt in elk beeld van Jos Dirix het vuur na te gloeien – het vuur van de oven, maar ook het vuur van de emotie en van de spontaniteit die Dirix in zijn werk legt.

Hij is een ware evenwichtskunstenaar als het erom gaat, spontane processen in balans te brengen met de discipline van een gedroomd eindresultaat. Zo ontstaan beelden vol gesublimeerde spanning, waarin de kracht van de geest zelfs de zwaartekracht pareert.

De nog jonge Jos Dirix werkte voor een bepaalde periode in het atelier van Arthur Spronken, daarna studeerde hij enkele jaren aan de Academie voor Beeldende Kunsten Artibus te Utrecht. Beelden in de openbare ruimte zijn geplaatst in de gemeenten Ede, Nuth, Horst, Dalfsen en Neer. Zijn werk is opgenomen in o.a. collecties van de Rabobank, SNS-Bank, Van Lanschot, DSM, Koninklijke Wessanen, NMB-Heller, LTO-Nederland, McDonalds Nederland.

andere beelden

wij presenteren ook


SCHILDERIJEN


FOTO’S