ANDREY ZADORINE

Zadorine, Andrej

De Avond

 10.600,00

Zadorine, Andrej

Golfbrekers

 12.000,00

Zadorine, Andrej

In het Dorp

 9.500,00

Zadorine, Andrej

Sprokkelhout

 14.000,00

De schilderijen van Andrej Zadorine hebben veel gemeen met fotografie, maar zij ademen een bezieling die onmogelijk door een fototoestel kan worden gevangen. Met een warm hart weet de schilder iemands persoonlijke, sferische identiteit in verf weer te geven. Dat gaat veel verder dan een uiterlijke gelijkenis. Zadorine vangt feilloos de signalen van een oogopslag of lichaamshouding op en legt ze vast op de gevoelige plaat van zijn ziel en ‘ontwikkelt’ deze momentopname vervolgens tot een schilderij. De indruk van een sluitertijd-waarneming wordt nog versterkt doordat hij zijn schilderijen op oude foto’s en stilgezette filmbeelden laat lijken: met de achterkant van zijn penseel brengt hij krassen aan in de halfdroge verf. In een gloedvol, doordringend licht voert hij ons mee naar zijn vroege jeugd in Minsk, naar een sfeer van stilte waarin het melancholische gefluister van onze eigen herinneringen hoorbaar wordt.
Reeds tijdens zijn jonge kinderjaren werd Zadorine gefascineerd door zwartwit afbeeldingen van enkele Rembrandt-schilderijen. De virtuoze tekenstijl, de theatrale mise-en-scêne en het clair-obscur van de grote meester boeiden hem al voordat hij ooit één kleur van Rembrandt gezien had. 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist deze drie elementen de hoofdkenmerken zijn geworden van Zadorines eigen werk.
Andrej Zadorine (1960) studeerde af aan de Wit-Russische Academie voor Theater en Kunsten, waar hij vervolgens docent werd. Na de postacademische opleiding aan de Kunstacademie in Minsk werd hij in 1990 toegelaten tot de Russische Kunstenaarsbond. In dat zelfde jaar maakte Zadorine een reis naar Parijs, die van beslissende invloed zou zijn op zowel zijn schilderen als op zijn toekomstige kunstenaarsbestaan. Succesvolle tentoonstellingen volgden in o.a. Parijs, Geneve, Moskou, Chicago, Knokke en Amsterdam. Zijn werk bevindt zich in collecties van verschillende musea, waaronder de Tretyakov Galerie in Moskou, het Nationaal Kunstmuseum in Minsk, het British Museum in Londen en het Metropolitan Museum of Art in New York. Sinds 2003 voert De Twee Pauwen de exclusieve vertegenwoordiging van Zadorine in Nederland.