Paul Critchley

Critchley, Paul

The World before Her

 6.200,00

Critchley, Paul

The World before Me

 6.000,00

Een schilderij van een deur nodigt uit om de geschilderde deur als een deur te behandelen. Niet als een schilderij. De deur kan open. En daarachter ontvouwt een wereld. Een doorkijkje. Critchley geeft een wereld weer die herkenbaar is. Echter door zijn gebruik van vorm, mogelijkheid tot spelen met het werk is zijn werk speels, humoristisch en verrassend.

Paul Critchley speelt als een meester met perspectief. Hij weet een interieur van een compleet huis in één enkel werk weer te geven. Hij is in staat om een schilderij te maken vanuit meerdere perspectivische hoeken. Het resultaat heeft iets van het werk van Picasso waar deze het perspectief vanuit het kubisme “herschikt”.

Naast het spel met perspectief ook weet Critchley het oog op meer andere manieren te bespelen. Zijn werken zijn staaltjes van gezichtsbedrog. Tromp l’œil is de benaming hiervoor. trompe-l’oeil betekent letterlijk: bedrieg het oog. En hiermee kunnen we Critchley plaatsen naast illustere voorgangers die zich met dit genre van de schilderkunst hebben bezig gehouden. Te denken valt aan Carel Fabritius, Jacob de Wit, Duane Hanson en Salvador Dali.

De werken van deze kunstenaar vallen ook op door het formaat en vormgeving. Schilderijen zijn bijna altijd geometrisch van vorm. Een schilderij dat op zijn punt staat, of een driehoekig schilderij, wordt al snel als afwijkend ervaren. De werken van Paul Critchley laten zich niet vangen in een rechthoek. Chritchley denkt buiten de kaders van de schilderkunst, buiten het kader van het doek. Hij laat zich niet beperken door de afmeting van het doek en laat het object de vorm van het paneel bepalen. Of dit nu een deur is die in perspectief is afgebeeld, een raampartij of een trappenhuis met draaitrap.

Paul Critchley (1960) is afgestudeerd van het St. Helens College of Art and Design and Coventry polytechnic, Fine Art. Zijn werk is opgenomen in bedrijfs- en privé collectives. Ook hebben enkele Europese musea werk van Critchley in hun collectie. Panorama Mesdag in Den Haag heft een grote overzichtstentoonstelling met zijn werk getoond in 2012 – 2013.