This page exists only in Dutch
Deze pagina bestaat alleen in het Nederlands

Onze TENTOONSTELLINGEN

vanaf 10 februari 2019

In de verborgen tuin V
Karel Buskes
“In de verborgen tuin”
olieverf op doek,
90 x110cm
 

Kunstenaars ontwikkelen zich in de loop der jaren. Soms geleidelijk, soms met sprongen. Karel Buskes heeft zijn aandacht verlegd van zijn koeienschilderijen naar boslandschappen en in het bijzonder naar de zintuigelijke huid van de mens. Duidelijk blijft de hand van de meester te herkennen – zijn palet, penseelvoering. De warmte en aanraakbaarheid waren bij zijn schilderijen met koeien al van groot belang. Nu echter lijkt aanraakbaarheid het hoofdthema van zijn werk geworden.

Sami Briss
ÉCHECS NOCTURNES
olieverf op paneel, 28 x 36 cm.
 

Sami Briss heeft een heldere eigen symboliek waar iconen, referenties aan de thora en de landschappen en kleuren van Roemenië en Israël, waar hij woonde, goed in te herkennen zijn. Sami is in staat het positieve en het mooie van het leven in zijn schilderijen te vangen. Hij legt daarbij een dosis milde spot in zijn werk dat samen met zijn sterke vormentaal een Sami Briss-universum toont. Het is een wereld van liefdevolle verbazing die gebaseerd is op een sterke wil van de schilder waardoor de werken een grote positieve kracht uitstralen.

FABIAN9
AZOTH, generatieve media, 90 x 90 cm.
 

Fabian9 (Fabian Schlosser, Rotterdam 1972) is autodidact. In zijn jeugd raakte hij gefascineerd door symboliek en de zich snel ontwikkelende techniek, met name de lenticulaire printtechniek.
Fabian maakt bolvormige objecten die een sterk driedimensionaal effect creëren. De werken gerelateerd aan de gulden snede benaderen de perfectie van de natuur die de werken een grote schoonheid geven. Zij stralen rust uit en blijven mysterieus.

vanaf 25 november 2018

Nocturne
Droge Dahlia in Bolvaasje
Thematentoonstelling
Bloemen in December
Vanaf 25 november
 

De galerie organiseert kunstenaarstentoonstellingen waar enkele kunstenaars een overzicht tonen van werk dat zij in de afgelopen jaren hebben gemaakt. Alleen in de zomermaanden en december kiezen wij een thema en vragen “onze” kunstenaars enkele werken te maken die passen binnen dit thema. Het daagt de kunstenaars uit om een eigen invulling aan het concept van het thema te geven en leidt tot een zeer gevarieerde tentoonstelling.

Omdat de natuur in december weinig bloemen biedt, hebben wij een thematentoonstelling georganiseerd waarin bloemen centraal staan. Wij hebben onze kunstenaars gevraagd zich door dit thema te laten inspireren. Juist omdat bloemen en december een niet voor de hand liggende combinatie is, hebben onze kunstenaars dit thema vaak met een spannende twist vormgegeven.

De tentoonstelling is vanaf  25 november ingericht. U bent van harte welkom om de “Bloemen in December”  te komen bewonderen.

vanaf 9 october 2018

Laat het landen

De schilder en beeldhouwer Peter Keizer wordt inmiddels vijf jaar door De twee Pauwen vertegenwoordigd. Deze samenwerking heeft een hechte band tussen kunstenaar en galerie opgeleverd. Pas recentelijk hebben wij Peter zo ver gekregen zijn werken die hij in zijn atelier heeft aan ons te laten zien. Wij waren zo onder de indruk van dit overzicht dat wij Peter Keizer de hele galerie hebben toegezegd voor een retrospctief. Peter Keizer toont, op ons uitdrukkelijk verzoek, werken van de afgelopen 35 jaar.  

De stijl waarin Peter werkt is altijd zeer eigen en herkenbaar. Heldere kleuren, zeer pasteus en geabstraheerd. De thema’s van het werk zijn zeer gevarieerd. Wat ze gemeen hebben is het oog voor het alledaagse, de schoonheid, ernst en humor daarvan. Het is verrassend de ontwikkeling van de kunstenaar te zien, het zijn grote stappen, maar wel binnen eenzelfde landschap.

9 september – 9 october 2018

Jolanda Gerrmann

De portretten van Jolanda Gerrmann zijn meer dan een weergave van een gezicht. De toeschouwer komt niet zozeer dichtbij de persoon die is afgebeeld maar bij de universele karaktereigenschappen van de mens. De kwetsbaarheid van haar modellen vangt de kunstenaar middels haar penseel met een vakmanschap die zijn wortels heeft in de renaissance. Elke oneffenheid, elk bloedvaatje elke geringe oneffenheid in iemands gezicht zie je op de meer dan levensgrote portretten terugkomen, de mens is nooit perfect.

Jolanda hanteert een beperkt kleurenpalet op een groot formaat. En de bijzondere compositie geven haar portretten een eigenzinnige uitstraling.

Share the moment

Niels Smits van Burgst vangt vluchtige momenten voor altijd. Het vluchtige, het onbelangrijke weet hij op een dusdanige manier te vangen dat het importantie krijgt. Verloren tijd bestaat niet, wachten heeft een doel. Niels schildert op een impressionistische wijze, details zijn ondergeschikt aan de invoelbaarheid van het onderwerp. De vluchtigheid is gevangen in een kleurenpracht en techniek die eer doet aan het heden. Elk moment is van belang. De galerie toont werken uit een periode van 10 jaar.

Le masque noir

Met forse streken, uitgesproken kleuren en heldere beeldtaal schildert Igor Tishin zijn personages. Hij laat er geen twijfel over bestaan dat zijn werk gaat over emoties. Die komen vooral tot uitdrukking in de ogen van de gezichten die hij weergeeft.

Tishin’s doeken zijn paradoxaal omdat hij erin slaagt met stoere lijnen en uitgesproken kleuren juist uiterst subtiele emoties vast te leggen. De houding van de gezichten en de omlijsting door kleding en achtergrond geeft het iets onaantastbaars.

De signatuur van de beelden van Karel Zijlstra is zeer herkenbaar. Zijn werken dragen een historie in zich, een mystiek van een ver verleden. Karel geeft hen langgerekte, sierlijke lichamen waardoor de personen die hij uitbeeldt licht, bijna zwevend zijn.
De inspiratie van Karel komt voort uit zijn zoektocht naar universele waarden die hij herkent in legendes, sages en mythen die alle culturen omspannen.

De werken van Karel Zijlstra zijn in brons uitgevoerd. Hij werkt ze iets ruw af en patineert ze zwart met groen accenten wat de beelden aardsheid geeft.

19 augustus – 9 september 2018

Jong Talent
Traditiegetrouw exposeert de galerie De Twee Pauwen in de zomermaanden werk van jonge kunstenaars. De jonge kunstenaars laten ieder zeer eigen werk zien. Dit jaar raakt het werk in min of meerdere mate de grens tussen kunst en design.

27 mei – 8 juLi 2018

Dinie Boogaart

Deze Friese schilder laat zien hoeveel er met kleur gezegd kan worden. Landschappen en naakten, portretten en strandgezichten lijken bijna overladen met tintelende kwaststreken. Blauwe, rode en gele verf overspoelen de toeschouwer. De uitgesproken sterke levenslust van de kunstenares drukt zich in elk doek uit. Zwier en trefzekerheid voeren de boventoon. Wie de doeken ziet voelt met haar mee en wordt eraan herinnerd dat het leven ondanks alles de moeite waard is.

Gilles Capton

Alles dat Gilles Capton schildert straalt een natuurlijke en overweldigende kracht uit. Zijn dieren en mensen hebben een oerkracht die we niet meer zo vaak zien in onze geciviliseerde samenleving maar die we wel snel herkennen vanuit onze verbeelding. Capton past clair-obscur in zijn werken toe en zet de voorstelling in het licht. Het gebruik van licht en donker geeft scheiding aan van drift en doelgerichtheid, blinde passie en focus.

Janhendrik Dolsma

Het Noord-Nederlandse licht en de wolkenluchten hebben een unieke intensiteit. Janhendrik Dolsma schildert deze Nederlandse luchten, vanaf de stranden van de waddeneilanden  waar deze het meest puur tot hun recht komen. De reflecterende zee en natte stranden geven spiegelend de wolken een thuis. De  lege stranden met de overweldigende luchten bieden een ruimtelijk en vrij gevoel, roepen herinneringen op aan stoere wandelingen en spelen in warm zand.

Eric Goede

De beelden van Eric Goede zijn een feest van balans en beweging. De mensfiguren van Eric lijken midden in een vaak alledaagse activiteit “bevroren”, in brons.  Juist door de beweging vast te leggen laat Eric Goede de mens op zijn mooist zien. Door de ver doorgevoerde abstrahering krijgen de beelden een zwierigheid en energie in zich.

15 april – 23 mEi 2018

Natasja Bennink

Het uitgangspunt van het werk van Natasja is de mens. In geabstraheerde bronzen is de anatomie slechts schetsmatig aangegeven zodat de sporen van het ontstaansproces en de rauwe toets optimaal expressie geven aan de kracht en spanning in het menselijk lichaam. De emotie die ze laat zien in haar bronzen is alles behalve geabstraheerd. De emotie is groots aanwezig. En daarmee communiceren haar beelden met de toeschouwer.

Hans de Bruijn

In zijn werk verwijst Hans de Bruijn naar ontwikkelingen in de kunst. Met zijn schilderijen lijkt hij de tijd tussen verleden en heden te overbruggen door terug te grijpen naar onderwerpen die hij uit de kunstgeschiedenis haalt. Hij laat de kijker beseffen dat wat uit het verleden komt deel vormt van ons heden. Dit wordt versterkt door zijn gebruik van perspectief waarbij de toeschouwer in verhouding wordt gezet tot het onderwerp van het schilderij. En hij maakt gebruik van heldere kleuren en groots aangebrachte uitbundige verfstreken.

Peter Keizer

De olieverfschilderijen van Peter Keizer verwijzen overduidelijk naar de natuur en laten een samenvloeiing zien van figuratie en abstractie. Zijn werken zijn een genot voor het oog en vallen op door zorgvuldig geplaatste kleuren, vlakken en structuren. Hij werkt met olieverf en brengt deze expressief en pasteus aan. Het is een worsteling van de schilder, waarmee hij telkens weer ruimte vindt voor vernieuwing. Het is deze werkwijze die het werk van Peter een fysiek aspect geeft. Zijn schilderijen geven de illusie van de natuur in haar meest prachtige verschijning.

18 MAART – 29 april, 2018

Mauro Corda

Expositie samengesteld door Peter Vendevielle

Peter Vendevielle wordt de nieuwe partner bij galerie De Twee Pauwen. 

Peter heeft over de jaren een rijke kunstcollectie opgebouwd met werken die hij veelal via onze galerie heeft verkregen. Wij heben Peter gevraagd om een deel van de galerie te wijden aan de kunstenaars waarvan Peter werk in privé bezit heeft.

– Paul Critchley
– Mauro Corda
– Maurizio Bonfanti
– Les Deux Garçons
– Lode Laperre

25 FEBRUARI – 15 APRIL 2018

Victor Muller

Victor Muller roept met zijn schilderen een wereld op waarin hij het liefste zou vertoeven. Tijdens het schilderen zoekt hij de stilte, de eeuwigheid in het moment, de plek om te vluchten uit de kakofonie van het menselijk bestaan. Bij die zoektocht is sfeer de allesbepalende factor. Een teveel aan licht of geluid overstemt de stemming en ontkent de diepte van de menselijke ziel.  

Het licht in de schilderijen van Victor Muller is dan ook altijd gedempt en gefilterd, nergens is er een zwartste zwart of een witste wit. Muller voelt zich verwant met schilders die eveneens dat ‘gekleurde grijs’ hanteren, van Vermeer tot Chardin, Hynckes, William Baily, maar ook Fra Angelico, de hedendaagse Pietro Annigoni en natuurlijk zijn grote inspirator Giovanni Bellini.

In de schilderijen van Victor Muller is de achtergrond evenzeer een stilleven als de voorgrond. Tegen het decor van een strak geënsceneerd, Toscaans landschap plaatst hij een compositie van gebruiksvoorwerpen die stuk voor stuk uit oude tijden afkomstig lijken. Het bestorven stilleven – letterlijk een ‘natura morta’ – versterkt de roerloosheid van het ‘vereeuwigde’ landschap erachter, waardoor de sfeer van tijdloosheid maximaal voelbaar wordt. Zoals de kunstenaar het zelf formuleert: ‘Die sfeer is voor mij erg belangrijk, het idee dat het landschap als het ware stil staat, geen zon, geen wind, geen regen, geen tijd, alleen maar een eeuwigdurende

constante.’

Eva de Visser

De schilderijen van Eva de Visser tonen de blijvende waarde van vluchtige momenten. In haar eerdere werken zien we personen of objecten die los komen van verleden en toekomst. En nu deze serie met de beelden van Bernini uit de villa Borhgese.

Hoe vang je een driedimensionaal icoon uit de kunstgeschiedenis? En hoe verwerk je het in het platte vlak. De werken van Bernini zijn immers iconen. “Ik ben over de drempel van de eerbied gestapt en ben gaan schilderen. Een hoek gekozen en een schets gemaakt van de strijd die op het doek te zien zou zijn. Eerst het beeld laag na laag vastgelegd in olieverf totdat de verf ophoudt verf te zijn en een beeld wordt, compleet met het leven dat in het beeld zit”. Het avontuur gaat verder. Het is tijd om de schoonheid te geselen met de instrumenten van de kunstschilder. Het zijn angstige keuzen. Waar kan een streek het uitschreeuwen en waar op het doek mag een vlek zich ongehinderd verbinden met de associaties van de kijker? Het dilemma van Eva heeft zich eeuwen eerder voltrokken bij Bernini. Hem werd gevraagd om een borstbeeld te maken en hij beklaagde zich over het gegeven dat hij dit moest maken vanaf een schilderij, het platte vlak. En nu eeuwen later voltrekt deze worsteling in tegengestelde richting. De vertaling van beeld naar platte vlak.

Het is een gevecht tussen toeval en controle, dat eindigt met…strijd. Zichtbaar op het doek. Steengrijs tegenover luide, woeste kleuren die naast de werkelijkheid staan en deze tegelijkertijd uitvergroten.

Mitzy Renooy

Mitzy Renooy heeft in 2017 de Klassieke Academie in Groningen afgerond. Tijdens deze opleiding heeft ze zich bekwaamd in de schilderkunst. Ze heeft hierdoor de klassieke waarden kunnen omarmen en dit geeft haar direct het gevoel van vrijheid en mogelijkheid om te maken wat ze wil. En dit doet ze met een grote trefzekerheid. Haar penseelstreek is zwierig, luchtig en doeltreffend. In grote streken krijgen haar onderwerpen een grote uitstraling. Zonder zich te verliezen in de details laten haar werken de toeschouwer alle vrijheid om de details zelf in te vullen. Ze creëert een illusie van licht, lucht, beweging, diepte. Ze schildert de essentie en deze benadrukt ze.

Naast haar impressionistische manier van werken heeft ze een geheel eigen stijl en kleurpalet gevonden. Haar spel met de verf geeft extra leven aan de diepte en licht en donker werking van haar schilderijen waardoor haar weergave ervan “toevallige” scènes opvallend levendig overkomt. Haar onderwerpen zijn divers, Cuba, Colombia, Water en nu deze serie over het ambacht genaamd; “Work in Progress”. Zelf benoemt ze dat ze de essentie benadrukt, verder is ze spaarzaam waardoor er voor de kijker en haarzelf ruimte blijft om te interpreteren. Iedere streek verf die wordt aangebracht wordt voorafgegaan door beslissingen. Mitzy wil niet te veel corrigeren en ze hoopt iets “imperfects” te maken met een magische uitwerking.