Home Galerie Kunstenaars Exposities Nieuws Specials Boeken Contact
Vorige pagina << 
Gerard van de Weerd
Werken
Boeken


 
   
   
 
 
"Ik ben een olieverfmens. De diepte van de kleuren is zo intens en het heeft zoveel meer uitdrukkingsmogelijkheid dan acryl. Daardoor ben ik ook in staat om steeds meer te kunnen weglaten. In een paar simpele vegen veel weergeven daar gaat het om in mijn werk. Durven weglaten is veel moeilijker dan men denkt. Voor schilderen moet je lef hebben. Ik gun mij nu nog meer dan vroeger de tijd om te experimenteren met dat wat mij voor ogen staat.”

 

Verf als materie spreekt Gerard van de Weerd (1952) ook aan. Hij schroomt niet om dikke lagen op het doek aan te brengen. Daarna komt de schuurmachine er aan te pas om de laag weer voor een deel te verwijderen. Door de warmte van de machine ontstaat er een structuur en kleurmengeling die het werk van de kunstenaar zo eigen maakt. Vervolgens worden een tweede en een derde laag aangebracht, die uiteindelijk leiden tot de magie in het kunstwerk. Naast het koloriet spelen ook afmetingen een belangrijke rol. Hij ziet er niet tegenop om binnen een groter vlak de leegte te tonen. Altijd een spannende leegte die noodzakelijk is voor een evenwichtig totaalbeeld.

 

In de door hem geschilderde interieurs waar zijn modellen een ondergeschikte of juist een toonaangevende rol hebben, wordt er getoverd met licht. Altijd op zoek naar die ene mooie lichtval, naar het mooiste strijklicht, diffuse licht of het contrasterende felle licht. Het licht is mede bepalend voor het ontstaan van een schilderij ‘interieur met model’of het ontstaan van een schilderij ‘model in interieur’. Het zijn soms minimale verschillen die de kunstenaar op het doek optimaal weet te gebruiken. Van de Weerd is een meester in het weergeven van de subtiliteit. Met een klein onderwerp veel zeggen door het creëren van sfeer en intimiteit.

 

Gerard van de Weerd volgde zijn opleiding aan de Minerva Academie te Groningen, waar hij o.a. les had van Ben van Voorn, Jan van Loon en Mathijs Röling.
 
De Twee Pauwen op Facebook
 
De Twee Pauwen op LinkedIN

MedCapz © All rechten voorbehouden - De Twee Pauwen © 2018 - Home | Contact