Home Galerie Kunstenaars Exposities Nieuws Specials Boeken Contact
Vorige pagina << 
Alessandro Papetti
Werken
Boeken


 
   
   
 
 
Een van de manieren om elektromagnetische energie zichtbaar te maken, is een hoopje ijzervijlsel met een magneet allemaal dezelfde kant op te trekken. De beweging van de magneet laat zijn sporen na in het statische materiaal. De energie van Alessandro Papetti heeft een zelfde werking op de onderwerpen die hij schildert. De straten, gebouwen, machines en mensen lijken elektrisch geladen te zijn door een abstract soort beweging. De vaart van die beweging is erin af te lezen, evenals de intensiteit van de energie. Het is verbazingwekkend om te zien hoe de schilderijen, die slechts bestaan uit doek en verf, deze ‘geleidende’ energie doorgeven. Het statische voorwerp schilderij blijkt in staat om de vonkenregen in Papetti’s geest op de beschouwer over te brengen. Menige collega-kunstenaar probeert het geheim te achterhalen van deze nerveus-trefzekere techniek, die op geen enkele academie gedoceerd wordt en toch een verbluffend overtuigende impact heeft. Dit ‘geheim’ trachten te achterhalen is vergeefse moeite, want alleen de vibratie in Papetti’s brein, opgeroepen door de fascinatie die hij met zijn onderwerpen heeft, kan de schilderhand sturen op deze hoogst individuele manier. De magische straten, de industriële dramatiek, de zwemster in het woelige water, het liggend naakt in de geladen atmosfeer van een interieur, diverser kunnen de onderwerpen niet zijn, maar de schilder was erbij om ze met zijn penseel te betoveren.

Als liefhebber van fotokunst probeert Alessandro Papetti (1958) op het doek het moment te ‘vangen’ zoals een camera dat in een fractie van een seconde doet. Hij legt al zijn kracht in het schilderen en geeft zichzelf een minimale ‘sluitertijd’ om het beeld vast te leggen. In de directheid die daardoor ontstaat is nauwelijks plaats voor twijfel of overdenkingen. Met snelle verfstreken, nadrukkelijke tekenlijnen en theatrale contrasten componeert hij illusies die het oog vervoeren.

Alessandro Papetti belaadt zijn onderwerpen met de zinderende energie van zijn visionaire geest. Als waarnemer voegt hij iets zeer individueels toe aan het waargenomene. Papetti’s voedende blik werpt een intens licht over de onderwerpen en stuurt trefzeker zijn zoeken in lijnen en vormen. De illusionerende kracht van zijn werk is zo groot, dat men overal details meent te zien die niet geschilderd zijn. Bijna zonder ego, zonder afstand tussen zichzelf en het schilderij zet hij op het doek wat hij met zijn scherpe observatievermogen waarneemt.

Schilderend in de grote Italiaanse traditie schuwt Papetti de ongekunstelde rauwheid van het leven niet, waardoor hij meer gemeen heeft met Giacometti dan met die andere schilder waarmee hij soms vergeleken wordt, Giovanni Boldini.

Papetti schildert industrieel erfgoed voor Danieli Corus
Al vanaf zijn eerste solo-expositie bij De Twee Pauwen in 2001 is er een hechte relatie tussen de Italiaanse Papetti en het Nederlandse publiek, getuige het grote succes van zijn tentoonstellingen en presentaties op de beurs Realisme 04 en 05. In juni 2005 werd deze Italiaans-Nederlandse relatie ook op zakelijk gebied bezegeld, toen een monumentaal schilderij onthuld werd in het nieuwe gebouw van Danieli Corus in Velsen. Op dit werk legt Alessandro Papetti een roemrijk stukje Nederlands industrieel erfgoed vast: de vijf oude hoogovens van Velsen. De onthulling in het atrium werd omlijst met een presentatie van circa 12 industriele schilderijen van Papetti. Inmiddels heeft Danieli Corus nog twee grote doeken van Papetti aan de bedrijfscollectie toegevoegd.

Solotentoonstellingen, o.a.

1985 Galerie Schubert, Milaan
1989/92 Galerie Galerie Rotta, Geneve
1990 Galerie Pegaso, Viareggio
1992 Galerie del Cavallino, Venetië
1993/98 Galerie Zedes Art, Brussel
1995/05 Galerie Alain Blondel, Parijs
1996/03 Galerie Davico, Turijn
1996 Museum Civici di Villa Manzoni, Lecco
1996/05 Galerie Forni, Bologna
1998/05 Galerie Buschlen Mowatt, Vancouver
2001/05 Galerie De Twee Pauwen, Den Haag

 

Naast veel galerietentoonstellingen over de hele wereld die Alessandro Papetti op zijn naam heeft staan heeft, heeft hij een zeer indrukwekkende serie tentoonstellingen gehad in grote musea over de hele wereld.

2007  Muséč des Annees 30,  Paris

2007 Angels in italian art, Missisipi Museum of art, Jackson

2009  Palazzo Reale,  Milan

2010  Istituto italiano di cultura, Tokyo, Villa Manin – Passariano, Udine

2010  Italian Pavillion,  Shanghai expo

2011 Auditorium Parco della Musica, Roma

2012 Museum for Architecture,  Moscow

2013 Halle am Wasser @ Hamburger Banhof, Berlin

2011 Italian Pavillioon, Venice Biennale

2011 Cuban Pavillion,  Venice Biennale

2014 Polo Reale - Turin

 
De Twee Pauwen op Facebook
 
De Twee Pauwen op LinkedIN

MedCapz © All rechten voorbehouden - De Twee Pauwen © 2018 - Home | Contact