Home Galerie Kunstenaars Exposities Nieuws Specials Boeken Contact
Vorige pagina << 
Edith Snoek
Werken


 
   
   
 
 

EDITH SNOEK: HET KIND EN DE HERINNERING.

 

Weinig is zo ontwapenend als de blik van een kind. Dat heeft immers nog niet geleerd om listig zijn emoties en gedachten te verhullen en zo de waarheid te maskeren. Hun blik brengt ons altijd weer terug naar het begin en daarmee naar de diepste  bron van alle vitaliteit waaruit we steeds weer kunnen putten: opnieuw de wereld zien als op de eerste dag dat die bestond. 

 

Zoet of infantiel is die wereld echter niet want ook kinderen kennen naast zachtere gevoelens, onschuld  en prille ontvankelijkheid, wreedheid, hardheid en zelfs meedogenloosheid. Kinderen kunnen elkaar genadeloos sarren maar ook plots welgemeend weer omarmen, iets waar wij als argwanende volwassenen vaak niet meer toe in staat zijn. 

 

Het verleden is voor Edith Snoek nooit voorbij maar ook nimmer versteende "historie”. Daarvoor is de sobere en verstilde terugkeer naar de open en eerlijke blik van het kind waar Edith Snoek ook mee schildert te krachtig en te boeiend. Zo vormt haar werk een paradox:  bewaard verleden en hernieuwde onschuld in énén. Tegelijk blijft deze voortreffelijke schilderes uiteraard de observerende volwassene, maar dan wel bevrijd van alle gekunsteldheid en valsheid.

 

De paradox in het werk van Edith wordt mede bereikt door haar technische manier van werken. Edith zoekt telkens weer het uiterste wat zij met verf en compositie kan bereiken. Zij werkt met pasteuze verflagen naast glaceerlagen, met abstractie en figuratie en met tweedelingen op haar doeken. Met haar gebruik van beeldvervaging en haar kleurgebruik kunnen haar composities vervreemdend werken. Maar met het gebruik van haar contrasterende werkwijze vertellen de schilderijen van Edith Snoek een duidelijk en helder verhaal. Fraaie portretten van kinderen en gevoelig geschilderde scènes uit het verleden versmelten in de werken van Edith tot een eenheid.

 

Edith Snoek (1958) studeerde aan de KABK na haar opleiding tot docente beeldende kunsten. Haar werk is wijd verspreid binnen Nederland en haar werk raakt geleidelijk aan bekend in andere landen.

 

 
De Twee Pauwen op Facebook
 
De Twee Pauwen op LinkedIN

MedCapz © All rechten voorbehouden - De Twee Pauwen © 2018 - Home | Contact