Home Galerie Kunstenaars Exposities Nieuws Specials Boeken Contact
Vorige pagina << 
Maya Kulenovic
Werken


 
   
   
 
 

Maya Kulenovic is geboren in Sarajevo, JoegoslaviŽ in 1975 en woont sinds 1982 in Canada. Zij heeft beeldende kunsten gestudeerd aan het Ontario College of Art and Design University, Toronto(Canada)alsook aan de Mimar Sinan University inIstanbul(Turkey) en aan het Chelsea College of Art and Design (Masters of Art) in Londen,(VK).

 

De schilderijen van Maya worden veelvuldig in Europa, de VS en Canada geŽxposeerd. Haar schilderijen vormen dan ook onderdeel van veel privé - en publieke verzamelingen. Een catalogus met haar werk, met teksten van de Britse schrijver en kunstcriticus Edward Lucie-Smith, is uitgegeven bij d'jonge Hond in Nederlandin 2008.

 

Maya Kulenovic schildert met olie op linnen op een heel eigen wijze; zij bouwt haar werken op met vele glaceerlagen, waarbij zij sommige lagen expres beschadigt door te krassen en schrapen en door het aanbrengen van zuren waarmee zij diepte en leven aan haar werken geeft. Het palet aan kleuren dat zij gebruikt is relatief beperkt met vooral sepia tinten, waardoor het werk vluchtig aan oude fotoís doet denken.

 

Het werk van Maya is figuratief en haar themaís zijn veelzijdig: gezichten, steden, architectuur en landschappen. De figuratie van haar werk is echter maar een onderdeel van haar schilderijen en haar intentie is om een sfeer, een diep gevoel weer te geven en daarbij een debat uit te lokken tussen de kijker en het schilderij.

 

Vanzelfsprekend heeft de oorlog in haar vaderland JoegoslaviŽ diepe sporen op Maya achtergelaten maar het is onjuist haar werk alleen te bekijken in het licht van deze dramatische oorlog. De werken van Maya zijn universeler, gaan over het vergaan van tijd, over kracht en vernieuwing. Het werk van Maya is als een oude stad, laag op laag gebouwd waarbij het nieuwe voortkomt uit de ruines van het oude. De structuur van de stad is gedicteerd door het verleden, gebouwen neergezet op oude gebouwen die zijn vernietigd door brand of oorlog of simpelweg door de tijd. Lagen van bouw, afbraak en herbouw, wat een overweldigend gevoel geeft van verleden, heden en uiteindelijk toekomst.

 

 
De Twee Pauwen op Facebook
 
De Twee Pauwen op LinkedIN

MedCapz © All rechten voorbehouden - De Twee Pauwen © 2018 - Home | Contact