Home Galerie Kunstenaars Exposities Nieuws Specials Boeken Contact
Vorige pagina << 
Hélène Legrand
Werken


 
   
   
 
 
Tijdens de studietijd van Hélène Legrand in de jaren tachtig werd de schilderkunst bedreigd met uitsterven. Het gedachtengoed, reeds aan het begin van de eeuw in gang gezet door kunstenaars als Marcel Duchamp, gold nog steeds als het nieuwe evangelie; conceptuele kunst had de toekomst en verf, doek en penselen moesten het veld ruimen voor ‘ready mades’ en installaties.
Al meer dan een kwart eeuw weigert Hélène Legrand zich hier bij neer te leggen. Sinds de Universiteit van de Beeldende Kunsten ‘Paris 1’ werkt ze hard aan een indrukwekkend oeuvre waarin het behoud en doorgeven van schilderkunstige tradities centraal staat.
In een tijd van rationalisering en technologische ontwikkeling heeft Hélène Legrand het ‘wilde denken’ -de magie- toegelaten om puur zintuigelijke indrukken op het doek te vertalen en de schoonheid en betovering van de wereld om haar heen weer in volle glorie te ervaren. Sartre schreef ooit: ‘Wanneer in een mensengeest eenmaal de vrijheid is losgebroken, hebben de goden er geen vat meer op.’
Dat bij Hélène Legrand de goden er geen vat meer op hebben, wordt duidelijk in een dynamische weergave van vogels in vlucht die na iedere vleugelslag een echo van vormen achterlaten. Ook in de verbeelding van een bedreigde dierenwereld die in vreemde formaties van licht en immer bewegende reflecties wordt weerspiegeld in het wateroppervlak, komt het tot uitdrukking. Geheel volgens de existentiële traditie volbrengt Hélène Legrand de opdracht die een ieder is gesteld: inhoud geven aan het leven door optimaal gebruik te maken van de eigen creativiteit.
Op bijzonder wijze schrijft ze historie en voegt ze haar hoofdstuk toe aan het oneindige verhaal.
 
De Twee Pauwen op Facebook
 
De Twee Pauwen op LinkedIN

MedCapz © All rechten voorbehouden - De Twee Pauwen © 2018 - Home | Contact