Home Galerie Kunstenaars Exposities Nieuws Specials Boeken Contact
Vorige pagina << 
Patrick Bastardoz
Werken


 
   
   
 
 
De Franse kunstenaar Patrick Bastardoz ziet overeenkomsten tussen de opbouw van een schilderij en het constructieproces van een gebouw of industrieel landschap. Op geheel eigen wijze bestudeert hij aan de hand van dit onderwerp de geschiedenis van de schilderstechniek en -praktijk om de materie beter te kunnen doorgronden.
Hij doet dit niet op natuurwetenschappelijke wijze met infrarood- en röntgenstralen, die ondertekeningen en verflagen zichtbaar kunnen maken, maar met schilderijen waar delen van de constructie zichtbaar blijven die inzicht verschaffen in het denkproces en de werkwijze van de kunstenaar.
Dankzij een onderzoekende geest houdt hij de ontwikkeling van zijn schilderkunst in beweging, iedere nieuwe ontdekking beïnvloedt zijn kijk op kunst van toen en nu. Zijn visie is aan voortdurende verandering onderhevig zoals een landschap met elk nieuw bouwwerk een ander karakter krijgt.
Op zijn linnen perceel legt Bastardoz de fundamenten en bouwt daarop het skelet, de compositie van een nieuw schilderij. Als een ware architect leidt Bastardoz het hele bouwproces dat dankzij de transparantie van de vele lagen tot het einde toe te volgen is.
In de titel ‘Chantier’ - bouwplaats- weerklinkt een poëzie en schoonheid die Bastardoz onverwacht ontwaart in de compositionele chaos van hijskranen, omhoogstekende bewapening van beton en half verrezen muren. De bouwplaats als een metafoor voor het ontstaansproces van een schilderij. Zijn schildeijen van de industriële kant van de havens laten zijn passie zien voor de schoonheid van de vormen van industrieen, schepen en sturcturen.

Patrick Bastardoz werd in 1970 geboren in Straatsburg, de stad waar hij tot op de dag van vandaag woont en werkt.
Hij studeerde af aan de universiteit van Straatsburg aan de faculteit l’UFR des Arts, departement Arts Visuels.
Sinds 2000 exposeert hij in solo- en groepstentoonstellingen in Frankrijk, België en Duitsland en in Nederland.

 
De Twee Pauwen op Facebook
 
De Twee Pauwen op LinkedIN

MedCapz © All rechten voorbehouden - De Twee Pauwen © 2017 - Home | Contact