Home Galerie Kunstenaars Exposities Nieuws Specials Boeken Contact
Vorige pagina << 
Sami Briss
Werken


 
   
   
 
 
Er zijn dromen, er zijn vormen die opgaan in de voorstelling, de lijnen die al "buigend” een oog, een hand tekenen en... door de magie van het toeval... wordt de penseelstreek getransformeerd in vogel, gezicht, wolk of huizen..’
Deze zeldzame uitspraak – hij laat liever de kleuren spreken - van Briss raakt de kern van zijn kunstenaarschap. De opvatting dat een creatief proces wordt gestuurd door een onzichtbare artistieke kracht, werd al verwoord door de schilder Paul Klee en eveneens onderzocht door de Cobrabeweging, opgericht in 1948, een jaar voordat Sami Briss naar de kunstacademie ging.
In een periode dat kunstenaars zich probeerden los te maken van maatschappelijke conventies om vrijheid te bieden aan een onderdrukte belevingswereld, ontwikkelde Briss een stijl die, deels beïnvloed door het kubisme, surrealisme en de icoonkunst uit zijn geboorteland, tot in de 21e eeuw zijn autonomie heeft behouden.
De personages uit zijn droomwereld verschijnen in een sterk gestyleerde vorm. Het sobere kleurenpalet van blauwen en aardtinten, afgewisseld met een gouden accent, geeft kracht aan de taferelen en laat de symboliek spreken. Briss voert ons weg van de werkelijkheid naar een bijzondere plek, wereld van (dag)dromen en oneindige mogelijkheden. Hier is de mens nog een onbeschreven blad, puur, onbevangen en vrij als een vogel, het symbool van het menselijk verlangen om van de aarde los te komen.

Sami Briss werd in 1930 geboren in Jassy, Roemenië.
Van 1949 to 1954 studeerde hij aan de Academie voor Schone Kunsten in Boekarest.
Hij verlaat zijn geboorteland in 1959 om zich in Israël te vestigen.
In 1974 vertrekt hij naar Parijs waar hij tot op de dag van vandaag woont en werkt.
Sami Briss werd internationaal bekend dankzij tentoonstellingen in Europa, Canada, Israel en de Verenigde Staten. Zijn werk is opgenomen in particuliere en museale collecties en tot op de dag van vandaag is hij werkzaam in zijn atelier in Parijs.

 
De Twee Pauwen op Facebook
 
De Twee Pauwen op LinkedIN

MedCapz © All rechten voorbehouden - De Twee Pauwen © 2018 - Home | Contact