Home Galerie Kunstenaars Exposities Nieuws Specials Boeken Contact
Vorige pagina << 
Evert den Hartog
Werken
Boeken


 
   
   
 
 
De Animalist – Hoeveel kan een beeldhouwer weglaten om de zuiverste vorm van een vliegende meeuw over te houden? Welke krachtlijnen in het lijf van een cheetah typeert hem het meest? Evert den Hartog observeert de wereld der dieren met het warme hart van een liefhebber, maar ook met het koele oog van een minimalist. Zo ‘vangt’ hij zijn dieren in hun karakteristieke momenten. Momenten van dynamiek, zoals de rennende poema, die in volle vaart ‘bevroren’ wordt, of momenten van verstilling, zoals de behoedzame fazant, die met een waakzaam oog zijn belager bespiedt.

 

De Beeldhouwer – Evert den Hartog overweegt en twijfelt als een zoeker, maar weet uiteindelijk het evenwicht te bewaren. Ook letterlijk, want zijn dieren balanceren dikwijls op één poot, in een opgewekt streven, de zwaartekracht af te schaffen en de hemel tegemoet te treden. Den Hartog verdiept zich in hun karakters, in hun motoriek, in hun gewoonten en onderlinge communicatie, om de essentie van hun vorm te doorgronden.

 

Het Raffinement - Om de vormgeving van zijn diersculpturen tot het uiterste te perfectioneren werkt Den Hartog met polyurethaanschuim. Hierbij wordt de vorm niet - zoals bij de werkwijze met was, gips en klei - van binnen naar buiten gemodelleerd. Het te creëren beeld wordt eerst in tekening op het schuimblok aangebracht en daarna wordt de plastische vorm – volgens de traditionele ‘hak’ techniek – uit het materiaal gesneden en gevijld. Hierbij werkt de beeldhouwer dus van buiten naar binnen. Het strakke, geraffineerde lijnenspel dat zijn beelden zozeer typeert, verkrijgt Den Hartog door middel van een intensieve plamuurbehandeling.

 

Evert den Hartog werd in 1949 geboren. Studeerde van 1970 t/m 1975 aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam en kreeg onderricht van o.a. docenten als Bram Roth, Arie Teeuwisse en Gijs Voskuil. Na zijn debuut-tentoonstelling in 1976 in De Doelen te Rotterdam volgden vele succesvolle exposities in Nederland, Duitsland en Engeland. De hechte samenwerking tussen Evert den Hartog en galerie De Twee Pauwen dateert van 1997. In Nederland worden de beelden van Den Hartog met grote regelmaat gepresenteerd op kunstbeurzen als TEFAF, PAN, Realisme Amsterdam en Holland Art Fair, Den Haag.
 
De Twee Pauwen op Facebook
 
De Twee Pauwen op LinkedIN

MedCapz © All rechten voorbehouden - De Twee Pauwen © 2017 - Home | Contact